GLOW - International Forum of Light in Art and Architecture Eindhoven 2010 - Project Skertzò

 

Over het project

Project: Icarus and the flying city
Locatie: Stadhuis

Het Franse Skertzò bestaat uit Jean-Michel Quesne and Hélène Richard. Beiden zijn afkomstig uit de theater- en filmwereld waar ze uitgebreide ervaring met verlichtingstechnieken hebben opgedaan. Tegenwoordig werken ze samen aan autonome producties. Een centrale plaats is daarbij weggelegd voor het op een bijzondere wijze aanlichten van gebouwen. Vaak vertellen ze met beeld en geluid een kort verhaal rond de geschiedenis of de betekenis van de locatie.

Tijdens GLOW zetten zij het Stadhuis in het volle licht met behulp van videoprojecties. Daarbij lijkt het of de gevel wordt opengebroken en het inwendige van het bouwwerk zichtbaar wordt. Het gebouw blijkt een levend wezen te zijn dat een tomeloze energie aan de dag legt om zijn omgeving te verbouwen en te ontwikkelen. Eindhoven wordt neergezet als een stad waar wordt gepoogd het onmogelijke mogelijk te maken.
Wanneer het gebouw vleugels lijkt te ontwikkelen en de zware sculptuur van Arthur Spronken van het gebouw lijkt los te komen en opstijgt, wordt de verwijzing naar de mythe van Icarus duidelijk. Icarus maakte vleugels van hout, veren en was waarmee het hem lukte om te vliegen. Tijdens zijn vlucht werd hij echter overmoedig, sloeg waarschuwingen van zijn vader in de wind en vloog te dicht bij de zon. De was van de vleugels smolt en Icarus stortte neer in zee.
Het geprojecteerde verhaal kent een open einde, maar de waarschuwing van de makers is duidelijk.

http://www.gloweindhoven.nl/glow2010/projects/proj_08/8_index_nl.html

Posted via email from Stil Licht

Reacties

Populaire posts